Regenton en wijnvat specialist - Riwel-Handel Balloon-Simple-ArrowNon
De kuipers worden onderscheiden in natte en droge kuipers. De laatste maakte vaten om droge stoffen in te bewaren. De natte kuipers vervaardigden vaten als haringtonnen, wijn- en biervaten, wringtobbes, pers- en opslagkuipen. Naast vaten werden emmers, wastobbes en ook wel drijvers voor netten vervaardigd. 

De verschillende producten, die in de vaten moesten worden opgeslagen stelden verschillende eisen. Haringvaten of regentonnen behoefden niet van de allerhoogste kwaliteit te zijn. Als grondstof gebruikte men inlands grenen of eiken. Voor cognac was bij voorkeur Frans eiken de grondstof, voor andere alcoholische dranken gebruikt(e) men Slavonisch- of Amerikaans eiken. Biervaten moesten aan de binnenkant gepekt worden, zodat het hout, anders dan bij wijn, geen invloed op de smaak kon uitoefenen.

Voor de hoepels gebruikte men oorspronkelijk wilgenhout, later werd dit vervangen door ijzer. De duigen werden op gemaakt met behulp van verschillend gereedschap. Wanneer de duigen op maat en in de juiste vorm zijn gebracht, worden ze rechtop gezet en aan een kant bijeengehouden door beslagbanden. Vervolgens wordt het vat met wijde kant naar beneden boven een vuur rondgedraaid, zodat de duigen kunnen buigen. Vervolgens wordt het vat in wording omgekeerd, waarna men de duigen met een strop, die aangedraaid kan worden, in het juiste model brengt, waarna ook daar een hoep kan worden aangebracht. Onder en boven wordt een groef aangebracht waarin de bodem en later het deksel worden vastgezet. Zo nodig wordt een gat aangebracht met een stop, zodat daar t.z.t. een kraan in kan worden bevestigd. De wringtobbes, pers- en opslagkuipen ten behoeve van de zuivelindustrie worden van teakhout gemaakt.


Rode wijn
Voor de rode wijn worden eikenhouten wijnvaten gebruikt. Het contact tussen de wijn en het hout van de vaten verrijkt het aroma van de wijn, het geeft meer complexiteit, meerdere smaken aan de wijn, en het hout zelf geeft de wijn een houtachtig, kruidig aroma met ook duidelijk waarneembaar wat vanille in de smaak. Dit in combinatie met het fruit in het sap van de rijpe druiven geeft een heerlijke rode wijn.
De structuur van het hout is enorm belangrijk voor de duur waarin de wijnen op vat blijven. De houtstructuur bepaalt in hoge mate hoeveel zuurstof er bij de wijn komt, en dat bepaalt weer hoelang het duurt voordat de wijn zich goed heeft ontwikkeld. De keuze van het juiste hout, het juiste vat is voor het maken van de wijn van grote invloed.
Deze vaten komen onder andere van Tonnellerie Dargaud & Jaegle uit de Bourgogne. Om de stijl van onze wijn te kunnen maken hebben we verschillende soorten vaten nodig, van verschillende inhoudsmaten en verschillende soorten Frans eikenhout.Le Fut Marcel Cadet
Dit zijn vaten van 225 liter, gemaakt van een samenstelling van eikenhout uit 5 van de beste bossen in Frankrijk. Een aantal vaten zijn van binnen op Moyenne Temperature, dus op een middel-vuur van binnen gebrand, en een aantal vaten op een Moyenne Haute Temperature, dus een middel-hoog vuur gebrand. Het branden gebeurt onder andere om het hout een extra aroma te geven. De Moyenne Haute Temperature geeft de wijn wat tonen van geroposterde zaken als verse toast, koffie en ook cacoa. Het hout heeft maar liefst 18 maanden gedroogd voordat het werd gebruikt om de vaten te maken.
Chaine Futaine de Prestige
Deze vaten zijn maar liefst 400 liter. Deze vaten geven de wijn meer ruimte in een vat, en daardoor is de invloed van het hout op de wijn veel gedoseerder, en heeft het fruit de overhand op de smaak van het hout. Deze vaten zijn veel duurder, maar noodzakelijk voor de stijl van de wijn die we op Château de l’Horte maken. Gemaakt van de beperkt beschikbare soorten Troncais uit de streek Allier, en de Jupilles uit het gebied Sarthe in de Loire.
Deze vaten zijn voor een deel op Moyenne Temperature en een deel op Moyenne Hate Temperature gebrand. 
 

Hieronder een aantal fotos waar u ziet hoe wijnvaten gemaakt worden.


              
  

Hier een Filmpje hoe wijnvaten gemaakt worden. 
Riwel-Handel / Postweg 11 7587PB De Lutte/ Tel:0623158663